“6 Şubat Asrın Felaketi ve Gazi Üniversitesi Anma Programı” Gerçekleştirildi
13 Şubat 2024 | 13:59

Üniversitemiz Afet Yönetimi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (AYDEM) tarafından düzenlenen “6 Şubat Asrın Felaketi ve Gazi Üniversitesi Anma Programı” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kahraman Güngör, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, AYDEM Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Prof. Dr. Sami Oğuzhan Akbaş, Prof. Dr. Özgür Anıl, Doç. Dr. Çağatay M. Belgin, Dr. Cemile Öztürk Akca, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır yaptı. Yaşanan depremin herkesi derinden yaraladığını dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Yaşanan depremler sonucu; Adana,  Adıyaman,  Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerimizde ve 14 milyonu aşan vatandaşımız doğrudan etkilendi. Deprem on binlerce can aldı, yüzbinlerce kişi yaralandı, sağ kurtulanlar da ve tüm ülkede ise ömür boyu unutamayacağımız bir acı bıraktı” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle devam etti: “Gazi Üniversitesi olarak biz de kayıplar verdik. Öğrencilerimiz; Aslı Atike Özdemir, Büşra Güngördük, Ece Gökçen Sarı, Elif Naz Elmas, Hatice Kübra Yıldırım, Emir Ayna, Sıdıka Yılmaz, Özge Yıldırım, Alperen Gök, Sevde Nimet Özger, İsmail Berk Odabaşı bu felakette hayatlarını kaybettiler. Öğrencilerimizle birlikte hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve yakınlarına sabır diliyorum.”

Ülkemizin seferberlik içerisinde afetin üstesinden gelmek için gayret gösterdiğini anlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şunları dile getirdi: “Bizler de, Gazi Üniversitesi olarak yaraların sarılması için seferber olduk. Gazi Üniversitesi Yönetimi olarak depremin yaralarını sarmak için 6 Şubat’ta sabah acil bir şekilde toplandık. Toplantıda, Gazi Üniversitesi olarak yaralarımızı sarmak için yapabileceklerimizi ele aldık ve ayni yardım kampanyası başlattık. Üniversitemiz Merkez Yerleşkesi Kapalı Otopark 1. Katta bir toplama merkezi oluşturduk. Kampanyaya personelimiz, öğrencilerimiz ve halkımız büyük ilgi gösterdi. Kampanyaya katılım çığ gibi büyüdü. Gönüllü personelimiz ve öğrencilerimiz ilk andan itibaren toplama alanında kampanyayı sahiplendi ve depremde ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza en iyi şekilde destek olabilmek için gelen yardımları düzenli bir şekilde toplayarak, paketlenmesini sağladı. Bu kampanyayla Gazi Üniversitesi ailesinin ne kadar büyük bir aile olduğunu da göstermiş olduk.”

Üniversitemizde toplanan aynı yardımların organize bir şekilde deprem bölgesine yollanmaya başlandığını anlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır,  “Kampanyamız dahilinde 5 günlük bir süre içerisinde 17 tır ve 3 kamyondan oluşan ayni yardım malzemesini deprem bölgesine gönderdik. Akademik birimlerimizin yanı sıra öğrenci topluluklarımız da depremzede vatandaşlarımıza yönelik ayni yardım kampanyaları düzenlediler. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın ısınma sorununu gidermek amacıyla Yüksekokul personeli ve öğrencilerinin katılımıyla ürettikleri sobaları deprem bölgesine gönderirken Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün tasarım, makine ve teçhizat desteği ile bir firmamız deprem bölgesine gönderilmek üzere çadır içi soba üretiminde bulundu” dedi.

Gazi Üniversitesi olarak deprem bölgesine yolladıkları ekiplerle yaraları sarmaya çalıştıklarına vurgu yapan Prof. Dr. Bayındır, "İlk olarak 6 Şubat akşamında Gazi Hastanesinden 34 kişilik bir cerrahi ekip yardım malzemeleriyle birlikte deprem bölgesine gönderdik.  Bu ekibi, 37 kişilik ikinci bir sağlık ekibi takip etti. Sağlık ekibimiz; ilaç, tıbbi sarf, ısıtıcı gibi malzemelerin yanı sıra gıda yardımlarını da deprem bölgesinde bekleyen yaralılara ulaştırdı. 10 Şubat’ta 53 kişilik üçüncü bir sağlık ekibimiz Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat, Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Bostancı, Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Göbüt ile beraber Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gitti. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesine giden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Uzmanları Doç. Dr. Mutlu Uysal Yazıcı, Dr. Özgür Uzun, Dr. Gamze Yalçın, Dr. Nursima Kunt Baykal ve Dr. Ayşe Sena Kum gönüllü olarak burada hizmet verdi. Depremden sonraki ilk hafta içerisinde Kahramanmaraş’a giden gönüllü sağlık ekibimizdeki gönüllü sayısı 135’e ulaştı” ifadelerine yer verdi. 

Gazi Hastanesinde deprem bölgesinden gelen yaralıların takip ve tedavisinin de yapıldı bilgisini veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasını şöyle tamamladı: “28 Şubat itibariyle Gazi Hastanesinden sağlık hizmeti alan depremzede sayısı 665’e ulaştı. Deprem nedeniyle Üniversitemiz Hastanesinde bulunan ihtiyaç sahibi hastalara Tıp Fakültesi personeli ve öğrencilerimiz ayni yardım ve refakatçi desteği sundu. Tıp Fakültemiz, Sosyal Hizmet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOHMER) ile Sağlık Bilimleri Fakültemiz ve Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığı depremzede vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize yönelik olarak psikososyal destek programları oluşturdu. Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarımız Arş. Gör. Betül Yoleri, Arş. Gör. Sinem Erturan ve Arş. Gör. Mustafa Burak depremzede çocuklarımıza psikososyal destek vermek amacıyla deprem bölgesine gitti. Aynı zamanda Üniversitemizin imkanları dahilinde depremden etkilenen öğrencilerimize kısmi zamanlı çalışma, ücretsiz öğlen yemeği bursu, uzaktan eğitime erişim ve İnternet (GB) yüklemesi konusunda da destek sağladık.  Sözlerime son verirken depremde yaraların sarılması adına göstermiş olduğunuz bu duyarlılık ve özveriden dolayı teşekkür ediyorum. Benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması ümidi ve duasıyla, tekrar depremde vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve yakınlarına sabır diliyorum.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın açılış konuşması sonrasında Üniversitemiz Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Asrın Felaketine Gazi’den Uzanan Yardım Eli” adlı belgesel gösterimi yapıldı. Belgeselde, 6 Şubat depreminin ardından Üniversitemizde bir yılda yapılan çalışmalar ele alındı. 

Program, AYDEM Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan’ın “Türkiye’nin Genel Deprem Karakteristiği ve Kahramanmaraş Depremi, Depreme Dirençli Yapılarda Yeni Teknolojiler (Gazi Üniversitesi Çalışmaları”, Prof. Dr. Sami Oğuzhan Akbaş’ın “6 Şubat Depreminin Geoteknik Açıdan İncelenmesi ve Değerlendirilmesi”, Prof. Dr. Özgür Anıl’ın “Depreme Dirençli Yapılar ve Yapıların Depreme Karşı Güçlendirilmesi (Gazi Üniversitesi Çalışmaları)”, Doç. Dr. Çağatay M. Belgin’in “Kahramanmaraş Depreminin Ardından Saha Gözlemleri” ve Dr. Cemile Öztürk Akca’nın “Afet Eğitimi ve Afete Dirençli Toplum Oluşturma Çabaları” adlı sunumları ile devam etti.

Program, çekilen toplu fotoğrafların ardından sona erdi.

-1

 

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image